Η γιορτή της κρέπας στο σχολείο μας

Η γιορτή της κρέπας στο σχολείο μας

Στη Γαλλία η Υπαπαντή του Χριστού ονομάζεται Chandeleur και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το όνομα Chandeleur προέρχεται από το chandelle που σημαίνει κερί στα γαλλικά, γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles = Γιορτή των κεριών. Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους θα τους προστατέψει και θα τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου.

crepes1

Στη Γαλλία σήμερα η Chandeleur είναι γνωστή κυρίως ως η ημέρα της κρέπας. Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο αυτή τη μέρα αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.

Επίσης η ετοιμασία της κρέπας ακολουθούσε ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. Γυρίζοντας στον αέρα με το δεξί χέρι την πρώτη κρέπα και κρατώντας στο αριστερό ένα χρυσό νόμισμα, η κρέπα έπρεπε να τυλιχτεί γύρω από το χρυσό νόμισμα και στη συνέχεια να φυλαχτεί στο ντουλάπι μέχρι την επόμενη χρονιά προκειμένου να δοθεί το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα χτυπούσε την πόρτα του σπιτιού…

crepes2

Εάν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα καλή σοδειά και χρήματα για όλη τη χρονιά!

Η κρέπα, μεταξύ άλλων, λόγω του στρογγυλού σχήματος και του χρυσαφένιου της χρώματος, θυμίζει τον ήλιο που επιστρέφει την άνοιξη μετά από ένα σκοτεινό και κρύο χειμώνα ή το χρυσό φλουρί.

 krepa2

Οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων του σχολείου μας που διδάσκονται γαλλικά, τίμησαν το έθιμο και με τις καθηγήτριες των Γαλλικών, κ. κ. Αικατερίνη Μουστάκη και Δήμητρα Μέρμηγκα έφτιαξαν και απόλαυσαν πεντανόστιμες γλυκές κρέπες. Ήρθαν έτσι σε επαφή με το γαλλικό πολιτισμό, χρησιμοποίησαν τη γαλλική γλώσσα, συνεργάστηκαν και διασκέδασαν!

 krepa1