Σχολικό έτος 2017-2018

Πιστοποίηση eSafety- Χρυσό Επίπεδο Πιστοποίησης

Σήμερα κατακτήσαμε για δεύτερη φορά το Χρυσό Επίπεδο πιστοποίησης στην ασφαλή χρήση του Διαδικτύου στο σχολείο μας από την κοινότητα eSafety μέσω της οποίας λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με βάση το Έντυπο Αξιολόγησής σας και τη συμβολή σας στην κοινότητα του eSafety, το σχολείο σας έχει τώρα φτάσει στο Χρυσό Επίπεδο Πιστοποίησης eSafety. Συγχαρητήρια!

goldlabel

Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ώστε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

goldlabel1

Συμμετοχή στο Safer Internet

Το σχολείο μας συμμετείχε στον διαγωνισμό για το Safer Internet με δύο έργα μαθητριών της Ε1 τάξης.

Μια μακέτα της αίθουσας πληροφορικής  που δείχνει ένα μάθημα στην τάξη με τα παιδιά και τη δασκάλα.Στον πίνακα γράφει: Δεν μπαίνουμε στο Διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των μεγάλων. Την μακέτα έφτιαξαν οι: Ευγενία Τρανούδη, Ελένη Ζάχου, Ελένη Τόγκα και Ζένια Παναγιωτίδη.

Το άλλο έργο είναι μια εικαστική και λογοτεχνική δημιουργία με την ζωγραφιά ενός υπολογιστή στον οποίο υπάρχει γραμμένο το παρακάτω έμμετρο ποίημα:

Πρόσεχε πριν με ανοίξεις / και τους γονείς σου να ρωτήσεις / γιατί κρύβω μυστικά / πονηρά και τρομερά / που αν εσύ μπλέξεις / τρέχα τρέχα να ξεμπλέξεις. Την σύνθεση έφτιαξε η Ειρήνη Αντωνοπούλου.

esafety2018

Δείτε το σχολείο μας στο 7:09

to computer

Ενημέρωση για το μάθημα της κολύμβησης

6o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ AΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ                  9/1/2018

Θέμα: Ενημέρωση για το μάθημα της κολύμβησης για τους μαθητές της Γ΄ Δημοτικού

Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Η ομάδα Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δ. Ε. Β΄ Αθήνας, που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της κολύμβησης στα Δημοτικά, μας πληροφόρησε ότι αυτή την εβδομάδα ( 12/2-16/2) θα αρχίσει το μάθημα της κολύμβησης για τους/τις μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης, μετά από καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων. Για την μικρή τροποποίηση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος οι μαθητές/τριες θα ενημερωθούν από τους δασκάλους τους.

 

Γενικοί κανόνες για συμμετοχή στο μάθημα της κολύμβησης

 

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά:

 • μαγιό (κατά προτίμηση αθλητικό)
 • κολυμβητικό σκουφάκι
 • πετσέτα ή μπουρνούζι
 • σαγιονάρες (κατά προτίμηση πλαστικές, για την αποφυγή ολισθηρότητας)
 • σαμπουάν και αφρόλουτρο 
 • γυαλάκια κολυμβητηρίου (προαιρετικά)
 • μάλλινο σκουφάκι για την προστασία του κεφαλιού μετά το μάθημα.

Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο χώρο του κολυμβητηρίου:

 1. Μπορούν να αλλάξουν ρούχα μόνο μέσα στα αποδυτήρια.
 2. Πρέπει να κάνουν ντους πριν την είσοδό τους στο χώρο της πισίνας.
 3. Πρέπει να κάνουν χρήση της τουαλέτας πριν από το μάθημα. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα κατά τη διάρκειά του μαθήματος πρέπει να πάρουν την άδεια του καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ούρηση μέσα στο νερό.
 4. Η είσοδός τους στον χώρο της πισίνας γίνεται μόνο μαζί με το υπόλοιπο τμήμα και με τη συνοδεία του καθηγητή-συνοδού.
 5. Η είσοδος τους στον χώρο της πισίνας γίνεται φορώντας σαγιονάρες.
 6. Πρέπει να φορέσουν το σκουφάκι της κολύμβησης πριν την είσοδο τους στο νερό και να το βγάλουν μετά την έξοδό τους από αυτό.
 7. Η είσοδος και η έξοδος από το νερό γίνεται μόνο από τα σκαλάκια ή τους βατήρες και μόνο μετά από εντολή των προπονητών. Δεν επιτρέπονται οι βουτιές από τα πλαϊνά της πισίνας, τα μακροβούτια, και η άπνοια.
 8. Την ώρα του μαθήματος πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των γυμναστών-προπονητών, να κολυμπούν ήρεμα και μόνο στις διαδρομές που τους υποδεικνύουν οι γυμναστές-προπονητές, να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια προς όλους, να σέβονται τους κανόνες λειτουργίας του κολυμβητηρίου και να θυμούνται ότι ο χώρος δεν είναι μόνο δικός τους αλλά και των άλλων.
 9. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας απευθύνονται αμέσως στον/στην καθηγητή/τρια Φυσικής Αγωγής ή στο/στη γυμναστή/τρια-προπονητή/τρια.
 10. Να μην αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα στα αποδυτήρια. Η Δ/νση του κολυμβητηρίου δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειάς τους.
 11. Να φορούν κατά προτίμηση αθλητική φόρμα που είναι φαρδιά και βαμβακερή και δεν κολλάει στο δέρμα, σε αντίθεση με τα κολάν ή τα παντελόνια τζιν που θα ταλαιπωρήσουν τα παιδιά και θα αργήσουν να ντυθούν.

Τονίζεται στους/στις μαθητές/τριες ότι, για λόγους ασφάλειας, απαγορεύεται αυστηρά:

 1. Να περπατάνε ξυπόλητοι/ες στους χώρους της πισίνας και των αποδυτηρίων.
 2. Να τρέχουν και να παίζουν στους χώρους της πισίνας και των αποδυτηρίων.
 3. Να παίζουν μέσα στο νερό, χωρίς την εντολή του γυμναστή-προπονητή.
 4. Να μεταφέρουν αιχμηρά ή/και γυάλινα αντικείμενα στο χώρο της πισίνας.
 5. Να μασούνε τσίχλα ή καραμέλα την ώρα του μαθήματος (υπάρχει κίνδυνος πνιγμού).
 6. Να φορούν κοσμήματα, ρολόγια κάθε είδους κ.α. (κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ή απώλειας του αντικειμένου) κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
 7. Να κάνουν χρήση αντηλιακών, προθερμαντικών αλοιφών (καθώς καταστρέφουν τη χλωρίωση και απολύμανση του νερού της δεξαμενής), ή εξοπλισμού θαλάσσης και κατάδυσης (όπως μάσκες, σωσίβια, βατραχοπέδιλα κ.λπ.).
 8. Η είσοδος στην πισίνα σε άτομα που έχουν ανοιχτές πληγές, πρόσκαιρη δερματοπάθεια, πάσχουν από μεταδοτική νόσο ή έχουν κάποια ίωση.

Κάποιοι επιπρόσθετοι κανόνες υγιεινής. Οι μαθητές/μαθήτριες θα πρέπει:

 • να κάνουν ντους μετά την έξοδό τους από την πισίνα
 • να στεγνώνουν καλά τα πόδια τους πριν βάλουν τα παπούτσια τους
 • να αερίζουν καλά τα πόδια τους και τα παπούτσια τους
 • να αλλάζουν συχνά κάλτσες, φροντίζοντας να είναι στεγνές και καθαρές
 • να απλώνουν στο σπίτι το μαγιό και το μπουρνούζι να στεγνώνουν καλά μέχρι το επόμενο μάθημα.
 • να μην κολυμπούν όταν έχουν πυρετό ή ανοιχτό τραύμα.

Τι πρέπει να προσέχουν  οι μαθητές όσον αφορά το φαγητό πριν το μάθημα κολύμβησης:

Η κολύμβηση, για λόγους ασφάλειας, επιτρέπεται αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις (3) ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Όταν τα μαθήματα του σχολείου μας θα γίνονται  τρίτη και τέταρτη ώρα, η εκτίμηση είναι ότι οι μαθητές θα μπαίνουν στο νερό περίπου στις 10:30. Επομένως τα παιδιά τρώνε κανονικά το πρωινό τους στο σπίτι κατά τις 7:30 και μπορούν μετά το μάθημα της κολύμβησης (δηλαδή στις 11:45) να φάνε το «δεκατιανό» τους.

Όταν τα μαθήματα του σχολείου μας θα γίνονται  πέμπτη και έκτη ώρα, η εκτίμηση είναι ότι οι μαθητές θα μπαίνουν στο νερό περίπου στις 11:45. Επομένως τα παιδιά

τρώνε κανονικά το πρωινό τους και στο πρώτο μεγάλο διάλειμμα 9:40-10:00 μπορούν να φάνε ένα ελαφρύ σνακ. Πρέπει να αποφεύγουν τις τυρόπιτες, σπανακόπιτες, τα κρουασάν σοκολάτας, τα γεμιστά τσουρέκια με κρέμα και γλάσο, τα πατατάκια και όλα τα συναφή προϊόντα.

 

Από τη Διεύθυνση

Η τσάντα στο σχολείο

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θέμα: «"Η τσάντα στο σχολείο" για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευή»

 

Αγαπητοί γονείς,

 

Το σχολείο μας θα εφαρμόσει το πρόγραμμα  « Η τσάντα στο σχολείο» με βάση το υπ’  Αριθ. Πρωτ. Φ.7/219218 /Δ1, 13-12-2017*.

Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, το πρόγραμμα θα υλοποιείται μια φορά κάθε μήνα κατά τα σαββατοκύριακα που ακολουθούν τις: 19η Ιανουαρίου, 16η Φεβρουαρίου, 23η Μαρτίου, 27η Απριλίου και 25η Μαΐου.

Σκοπός της νέας ρύθμισης είναι να ολοκληρώνεται η μαθησιακή διαδικασία στο σχολείο και να αξιοποιείται ο ελεύθερος οικογενειακός χρόνος προς όφελος των παιδιών. 

Ξεκινήσαμε από την την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου. Τα βιβλία και τα τετράδια παραμένουν στο σχολείο από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, ενώ οι τσάντες, επειδή χρησιμοποιούνται και για μεταφορά νερού, φαγητού, χρημάτων και άλλων προσωπικών αντικειμένων, καθώς και οι κασετίνες δεν θα παραμένουν στο σχολείο.

Σας παραθέτουμε απόσπασμα της σχετικής εγκυκλίου:

 "...το ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο αναβάθμισης της σχολικής ζωής και σύνδεσής της με την κοινωνική πραγματικότητα, εφαρμόζει τη δράση: «Η τσάντα στο σχολείο». Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών. Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών, οδηγώντας σε καλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείο και στις κατ’ οίκον εργασίες. Σε καμία περίπτωση η υλοποίηση της δράσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ’ οίκον εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακο στις άλλες μέρες της εβδομάδας. Σημειώνεται τέλος ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και το συνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση."

 

Η Διευθύντρια

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΕΙΜΑΡΑΣ

Screenshot 1

Έρευνα για τους γονείς

                              Screenshot

Aγαπητοί γονείς

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) που τελεί υπό την  στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (saferinternet4kids) διεξάγει μια έρευνα για τους γονείς των παιδιών που είναι χρήστες των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram, viber κ.α.).

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστώσουμε τις συνήθεις και τις συμπεριφορές των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα,  την σχέση των γονέων με τα κοινωνικά δίκτυα καθώς και τον βαθμό  επικοινωνίας  τους  με τα παιδιά στο συγκεκριμένο θέμα. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής θα μας δώσουν σημαντικά στοιχεία ώστε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις και συνεργασίες τέτοιες ώστε να προστατέψουμε με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά.

Ο χρόνος που θα αφιερώσετε δεν θα είναι πάνω από 4 λεπτά. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://saferinternet4kids.gr/wpsqt

H συμβολή σας στο θέμα είναι πολύτιμη. Μπορείτε να κοινοποιήσετε το ερωτηματολόγιο και σε άλλους γονείς εάν το επιθυμείτε.

Περισσότερα Άρθρα...